Novinky a tiskové zprávy 2006

Kovohutě Příbram rozjely „Projekt Školy“

16.11.2006 S cílem rozšíření spolupráce se školami z Příbrami a okolí dnes Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. oficiálně představily zástupcům 19 škol příbramského regionu svůj nový projekt.

Jde o projekt spolupráce se školami v oblasti ekologie, třídění a sběru odpadů. Cílem je mj. výchova a přesvědčení mladé generace o nutnosti recyklovat. Kovohutě nabízejí ekologickou službu v podobě pomoci s odstraněním a využitím odpadů a pracovní příležitost pro studenty. Možností exkurzí, stáží, seminárních a jiných prací Kovohutě chtějí motivovat školy, jejich zaměstnance, studenty, žáky a příznivce, ke sběru elektroodpadu, olověných baterií, polypropylenu, víček z PET lahví a baterií-suchých článků pro ekologické zpracování. Spolupracují také s Ecobatem (baterie) a Asekolem (elektroodpad).

Další informace o projektu a nabídce pro školy se dozvíte na /cz/skoly_i.html nebo na e-mailové adrese . V rámci rozšíření služeb připravují také „Projekt Obce“.

Již potřetí za sebou se společnost v ročním obratu dostane přes magickou jednu miliardu korun, kterou letos překonala již ke konci října.

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou významným zaměstnavatelem regionu, zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných baterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Ve svém areálu vykupují od občanů olověné baterie a nově také odebírají elektroodpad – tyto služby nabízejí 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. V Příbrami do budoucna zvažují další rozšíření ekologického servisu.

Kovohutě Příbram oslavily 220 let

10.10.2006 V úterý 10. října oslavily Kovohutě Příbram se svými partnery a dalšími hosty 220 let existence novodobé hutě na stříbro a olovo (1786-2006) v rámci desátého jubilejního ročníku společensko-prezentační akce „Opět po roce 2006“. Historie hutnictví na Příbramsku je ale mnohem delší. Nejstarším písemným dokladem je darovací listina z 21.4.1311. Již dnes se v Kovohutích těší a připravují na oslavy 700 let hutnictví v Příbrami.

Hosty akce byli mj. předseda představenstva společnosti dr. Milan Sládek, šéfredaktorka časopisu Xantypa Magdalena Dietlová (Kovohutě tento měsíčník vydávají), olympijský vítěz z Mexika 1968 střelec Jan Kůrka, stříbrný medailista z barcelonské olympiády 1992 veslař Václav Chalupa, senátor za Příbramsko ing. Jaromír Volný, starosta města Příbram ing. Ivan Fuksa a ředitelé dalších významných firem z České republiky, Slovenska a regionu.
Akce se nesla ve společensko-historickém duchu. Moderátorem hlavních aktivit byl Miroslav Šťastný, perkmistr Cechu příbramských horníků a hutníků. Ten zazpíval společně s Cechem příbramských hutníků-olovářů. Občerstvení bylo ve formě Starohuťské hostiny, uskutečnil se Skok přes kůži pro čestné členství v Cechu olovářů, střílelo se huťským střelivem (diabolkami), proběhla „Střelba kuší ku ptáku“, lilo se olovo, razily se medaile, představeny byly staré mapy hutě, hosté si prohlédli v rámci tzv. „Královské cesty“ historické i nové budovy hutě včetně budoucího muzea a exkurzi zakončil návrat do současnosti – ukázka nového zastřešení boxů na olověné odpady a Šrotozemšťana (Jde o umělecké dílo vytvořené z elektroodpadu, jehož autorem je sochař Ondřej Sklenář. Sochu vytvořil 14.9. v průběhu akce „Nakrmte Šrotozemšťana“, pořádané společností Asekol, která tuto sochu následně věnovala Kovohutím.).

Kovohutě Příbram 3. v kraji

03.10.2006 Kovohutě Příbram obsadily třetí místo ve Středočeském kraji v 1. ročníku soutěže Poštovní spořitelna Firma roku, kterou pořádají Hospodářské noviny. Vyhlášení krajského kola pro Středočeský kraj a Prahu proběhlo v pondělí 2. října v hotelu Jalta v Praze na Václavském náměstí. Cenu za Kovohutě převzal generální ředitel a místopředseda představenstva společnosti ing. Jiří Dostál. Vítězem se stala firma Linet, který postoupila do celostátního finále.

Jde o další ocenění činností společnosti po vítězství v Ceně zdraví a bezpečného životního prostředí 2005 Business Leaders Fora (BLF), druhém místě v 6. ročníku soutěže místní Okresní hospodářské komory (OHK) „Nejlepší firma okresu Příbram 2005“ v kategorii středních a velkých firem nad padesát zaměstnanců a stříbrném stupínku v soutěži Firma (# 1) kraje, která hodnotí nejen hospodářské výsledky, ale také přínos společnosti pro kraj a podíl na zlepšení životního prostředí.
Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných baterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Ve svém areálu vykupují od občanů olověné baterie a nově také odebírají elektroodpad – tyto služby nabízejí 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. V Příbrami do budoucna zvažují další rozšíření ekologického servisu.

Za autobaterii v Kovohutích 50 Kč

03.10.2006 Kovohutě Příbram zvýšily od začátku října výkupní cenu za jednu olověnou autobaterii pro výkup od občanů na vrátnici ze 40 korun na 50, tj. o 25 %. Tento ekologický servis poskytuje podnik již od ledna 1998 nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Kovohutě tak chtějí motivovat občany Příbrami a okolí, aby v rámci úklidů a nejen nich, vyčistili své sklepy, garáže a sklady a dovezli staré autobaterie k řádnému ekologickému zpracování. Za dobu fungování této služby se na vrátnici firmy Kovohutí vykoupilo přes 1.800 tun tohoto odpadu, což představuje v přepočtu asi 120 tisíc kusů baterií pro osobní automobily.

Ten, kdo by se chtěl dozvědět více, se může obrátit na bezplatnou informační linku 800 100 646, případně nám může napsat e-mail na či se podívat na naše internetové stránky / (divize Recyklace).
Kovohutě dále v rámci rozšíření ekologických služeb pro region odebírají ve svém areálu od letošního září na nově zřízeném sběrném místě kolektivních systémů Asekol, Elektrowin a Ekolamp, vysloužilá elektrozařízení od občanů, a to také nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Další informace se můžete dozvědět na bezplatné zelené lince 800 100 791, na e-mailu či na internetových stránkách společnosti / (divize Elektroodpad).
Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných baterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). V Příbrami do budoucna zvažují další rozšíření ekologického servisu.

Novinka – sběr elektroodpadu v Kovohutích Příbram

19.09.2006 Kovohutě Příbram odebírají ve svém areálu, na nově zřízeném sběrném místě kolektivního systému Asekol, vysloužilá elektrozařízení od občanů, a to nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Rozšiřují tak ekologický servis pro region, když od občanů již od ledna 1998 nepřetržitě vykupují na své vrátnici vysloužilé olověné baterie – v současné době za 40 Kč/ks.
Společnost má od září minulého roku novou, již čtvrtou, divizi Elektroodpad a od listopadu 2005 pak technologickou linku na zpracování odpadů elektrických a elektronických zařízení. Kovohutě jsou připraveny při třísměnném provozu zpracovávat řádově tisíce tun ročně. Podnikatelský záměr je zpracován na to, že v roce 2008 bude v Česku ročně vznikat 40 tisíc tun elektroodpadu, tj. 4 kilogramy na hlavu. Podnik využívá také dosavadních dlouholetých zkušeností ze zpracovávání odpadů s obsahem drahých kovů.

Seznam zpětně odebíraných elektrozařízení:

Všechny druhy televizních přijímačů

Veškerá ostatní spotřební elektronika včetně příslušenství (např. video přehrávače, DVD přehrávače, radiopřijímače, věže, kazetové magnetofony, gramofony, domácí kina, reproduktory, dálkové ovladače, sluchátka apod.)

Videokamery, digitální a analogové fotoaparáty včetně příslušenství (např. teleobjektivy, blesky apod.)

Elektrické a elektronické hudební nástroje

Všechny druhy počítačových monitorů

Ostatní zařízení výpočetní techniky (např. počítače, notebooky, karty, optické mechaniky, myši, klávesnice)

Telefonní přístroje (klasické, bezdrátové i mobilní)

Faxy a záznamníky

Tiskárny, kopírky

Kalkulačky

Herní konzole, videohry včetně ovladačů (joysticky, gamepady apod.)

Elektrické hračky (např. autodráhy, vláčky, RC modely apod.)

Zdravotnická zařízení

Další informace se můžete dozvědět na bezplatné zelené lince 800 100 791, na e-mailu či na internetových stránkách společnosti / (divize Elektroodpad – /cz/uvod_e.html).

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. jsou jediným zpracovatelem odpadů s obsahem olova (zejména olověných baterií) v České republice, výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky – včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). V Příbrami do budoucna zvažují další rozšíření ekologického servisu.

Pracovní úraz v Kovohutích Příbram 11.09.2006

12.09.2006 Ke konci odpolední směny 11. září 2006 došlo v provozu divize Recyklace společnosti Kovohutě Příbram nástupnická, a. s. k pracovnímu úrazu zaměstnance.
Při běžném čištění výtoku olova ze šachtové pece Varta došlo z dosud neznámé příčiny k pádu zaměstnance do předpecí – výpustní vany olova, z něhož bylo před čištěním olovo vypuštěno do kokil. Při kontaktu se stěnami předpecí došlo k popálení hýždí a stehen zaměstnance na cca 12 % těla.

Příčiny úrazu šetří vedení společnosti.

Fotografie z 36. ročníku Běhu Kovohutěmi

12.09.2006

Zde můžete shlédnout fotky z 36. ročníku Běhu Kovohutěmi

Běh Kovohutěmi 2006-výsledky

11.09.2006

Zde můžete shlédnout výsledkové tabulky 36. ročníku Běhu Kovohutěmi

36. ročník Běhu Kovohutěmi – 09.09.2006

09.08.2006 Atletický oddíl Kovohutě Příbram zve opět po roce všechny příznivce atletiky do Lhoty u Příbramě. V sobotu 9. září se zde uskuteční již 36. ročník Běhu Kovohutěmi, který má tradičně start a cíl na fotbalovém stadionu TJ Kovohutě, účastníka okresního přeboru v kopané.

Po dobu existence závodu si již všichni zvykli, že ranní hodiny budou patřit mládežnickým kategoriím. Letos byl začátek posunut z osmé hodiny na 8:30. Nejmladší děti až po dorostence se utkají na tratích od 200 metrů do tří kilometrů.

Hlavní závod bude odstartován dle tradice v 10:50 hodin a jako vždy bude měřit 12 322 metrů. Ještě předtím ale vyběhnou do svých závodů ženy, které poběží 2 766 m z Obecnice do Lhoty v 10 hodin, a muži-mílaři změří síly na dvojnásobné 5 532 m měřící trati ze Lhoty do Obecnice a zpět od 10:20 hodin.

Další informace včetně kompletních loňských výsledků můžete najít na internetu na /cz/beh.html případně se můžete dotázat na e-mailové adrese ředitele závodu pana Milana Tvrze ().

Tradičním hlavním partnerem Běhu jsou Kovohutě Příbram nástupnická, a. s., které jsou jediným zpracovatelem odpadů s obsahem olova (zejména olověných akumulátorů) v České republice, výrobcem olova a jeho slitin a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina) a odpadů z elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Společnost poskytuje ekologický servis občanům regionu, když nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu vykupuje na své vrátnici vysloužilé olověné baterie za 40 Kč/ks. Po dohodě je možné odevzdat i vysloužilá elektrozařízení.

Bezpečná práce v Kovohutích Příbram

11.07.2006 Společnost Kovohutě Příbram nástupnická, a. s., má zavedený a plně funkční systém řízení bezpečnosti práce, čemuž odpovídá i pozitivní trend ve vývoji pracovní úrazovosti v předchozích letech i v roce 2006. V období leden až červen došlo pouze ke třem lehčím pracovním úrazům. V roce 2005 došlo k celkem sedmi pracovním úrazům, což je z hlediska charakteru výroby a prováděných pracovních činností velmi pozitivní číslo. Jelikož zaměstnanci při činnostech přichází do kontaktu s olovem, je sledován jeho obsah v krvi - tzv. Plumbemie. Průměrná hodnota Plumbemie u zaměstnanců „olovářské“ divize Recyklace byla ke konci letošního května pouze 260 µg/l krve, když vyhláškou stanovený limit je 400 µg/l. Ze 185 zaměstnanců pracujících v riziku olova tento limit nepřekračuje nikdo, a to ani v nejrizikovějších provozech. Kovohutě jsou v tomto lepší nebo srovnatelné s obdobnými provozy v zahraničí.

Na úseku pracovně-lékařské péče společnost již čtyři roky spolupracuje s Klinikou nemocí z povolání v Praze (KNP). Odborný personál této kliniky zajišťuje pravidelné preventivní lékařské prohlídky (vstupní, preventivní, periodické, mimořádné a výstupní) tak, aby byla zajištěna zdravotní způsobilost u každého zaměstnance odpovídající jeho pracovnímu zařazení a vykonávané pracovní činnosti. Společnost má zaveden „Integrovaný systém řízení“, který obsahuje tři systémy – kvalitu, ochranu životního prostředí a také bezpečnost a ochranu zdraví při práci (BOZP).

Kovohutě Příbram nástupnická, a. s., jsou jediným zpracovatelem odpadů s obsahem olova (zejména olověných akumulátorů) v České republice, výrobcem olova a jeho slitin a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina) a odpadů z elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu).